FM Capellades 2024

Client: Ajuntament de Capellades

El repte era crear una imatge per a la festa gran de Capellades que sortís dels estereotips que s’utilitzen sempre als cartells de Festa Major. No volia fer un cartell amb imatgeria festiva, gegants, nans…, els quals s’han utilitzat moltes vegades, o elements aquitectònics identificatius de la vila. Així que vaig anar de visita a Capellades per tal de trobar inspiració i tot caminant pel centre em vaig trobar amb un element que em va crear molta curiositat.

Heu anat mai a la ciutat italiana de Bolonya? Es veu que a la façana d’un famós edifici del seu casc antic s’hi amaga el diable i el fet de buscar-lo s’ha convertit en un punt d’interès. Quan trobes la carota del diable es produeix un sentiment de gran satisfacció, com si haguéssis descobert un secret mil·lenari del municipi.

Els diables i els éssers fantàstics són un símbol important del folklore i la tradició festiva de moltes festes majors del país. Sense anar més lluny, a Capellades teniu la Colla dels Dimonis que s’encarrega del correfoc tradicional des de fa més de 40 anys, un element i un referent imprescindible de la festa grossa del poble.

Tornant al fil del diable, per a sorpresa de tots, a Capellades també se n’amaga un, si més no, una figura misteriosa i fantàstica que ens recorda molt al diable i, justament, aquest 2024 fa cent anys que es va originar el projecte on es troba. Es tracta de la carota d’art nouveau situada a la font del Carquinyoli, al carrer Garbí de Capellades, també coneguda com la font de la Carota o la font del carrer Garbí.

Del brollador de la font sorgeix del rostre metàl·lic d’un ésser fantàstic. La font del Carquinyoli la va construir Mario Rotllant Folcarà, un dels grans exponents del modernisme català a l’Havana (Cuba), que en tornar a Catalunya es va establir a Capellades. El projecte va començar a agafar forma l’any 1924.

L’aigua ha estat i és un element molt important i característic de Capellades. El poble, creuat per diferents recs i canalitzacions, està ple de fonts. És per aquest motiu que per a la imatge de la Festa Major d’enguany, i a partir d’aquesta font emblemàtica, he volgut lligar AIGUA, amb la tipografia, i FOC, amb la imatgeria.